Wednesday, May 30, 2007

Rolul perturbaror/(in)formativ al NTIC

Trăim într-o perioadă în care societatea trece printr-un proces de schimbare din punc de vedere tehnologic. În tot acest timp societatea a fost pusă în faţa a numeroase provocări şi schimbări, a înfruntat multe revoluţii sociale şi istorice însă, doar această revoluţie informaţională a modificat şi va modifica modul în care se lucrează, modul în care sunt definite şi organizate informaţiile. Acum fiecare dintre noi trecem prin această criză informaţională, o criză a noilor tehnologii care ne domină din ce în ce mai mult viaţa fără să ne dăm seama că suntem mai puţin liberi decât altă dată.
Noile Tehnologii de Informare şi Comunicare (NTIC) sunt prezente în toate domeniile de activitate ale omului contemporan: petrecerea timpului liber, cercetarea ştiinţifică, informarea şi au rol atât pozitiv cât şi negativ. "Internetul, privit ca o culme a tehnologiei comunicaţiilor, sintetizează, de fapt, realizările ultimilor ani în domeniul noilor tehnologii şi se poate vorbi de o nouă eră a informaţiilor, de o supermagistrală a informaţiilor digitale, de accesul şi circulaţia fără frontiere a acestora".
Accesul imediat şi nelimitat la informaţii este un avantaj al noilor tehnologii, în special al Internetului care permite tuturor să stabilească mai uşor contacte în vederea schimbului de idei, informaţii sau în vederea cooperării. Corespondenţa electronică, videoconferinţele, grupurile de discuţii, blogul sunt doar câteva dintre mijloacele de comunicare oferite de Internet care permit profesorilor şi elevilor să iasă din cadrul tradiţional al sălii de clasă pentru a se deschide spre lume. Deşi virtuală, această fereastră spre lume permite profesorilor şi elevilor să se conecteze la valorile culturii universale. O mai bună înţelegere a diversităţilor culturale contribuie la educaţia în spiritul toleranţei, aprecierii şi respectului reciproc, valori importante pentru construirea unei cetăţenii europene.
Atracţia exercitată de noile tehnologii asupra tinerilor poate fi exploatată pentru a-i motiva să inveţe mai mult şi mai eficient. Comunicarea simultană cu interlocutori reali îi stimulează pe tineri să scrie, să întrţină o corespondenţă, să lege prietenii, activităţi pozitive ce pot contribui cu adevărat la maturizarea lor dacă sunt supravegheaţi îndeaproape de profesor, caci este bine ştiut că a scrie mai mult nu presupune neapărat şi o ameliorare a calităţii limbii folosite.
Rolul negativ susţinut de cercetători este că internetul creează o generaţie de copii singuri care se zbat să îşi facă prieteni. Mulţi dintre ei se găsesc izolaţi pe acest teren de joacă virtual, alţii devin antisociali, iar acest lucru duce la neruşinare în relaţiile cu ceilalţi de seama lor. Tot specialiştii susţin că pe măsură ce un copil petrece mai mult timp singur în „compania” internetului cu atât mai mult se distruge abilitatea acestuia de a se socializa. Cei mai mulţi copii recunosc că sunt dependenţi de Internet, considerându-l „cel mai bun prieten al omului“ şi „cea mai bună invenţie de la descoperirea focului încoace“.Ei petrec foarte mult timp în faţa calculatorului iar nefiind supravegheaţi de părinţii lor, aceştia accesează site-uri pornografice şi chiar vorbesc pe chat cu persoane necunoecute.
Noile tehnologii ne sunt indespensabile, nu ne-am putea imagina viaţa fără calculator, telefon şi mai ales fără internet însă totul are o limită şi noi trebuie să o cunoaştem, să nu ajungem să spunem că suntem dependenţi.

Wednesday, May 02, 2007

ÎN ORAŞ - Jurnal de impresii

23 aprilie, 2007

Azi, împreună cu alţi colegi de clasă am ieşit în oraş, însă nu la un suc ci pentru a viziona spectacolul Harap-Alb. Am ales acest spectacol pentru că în primul rând ştiam foarte bine opera dar şi pentru că mă gândeam "trebuie să fie ceva interesant". Eram toţi în faţa Sălii Studio şi aşteptam să înceapă spectacolul. La ora 18.00 am intrat în sală. Nu ştiam la ce să mă aştept, ce voi vedea. În sală se făcu întuneric şi apoi a urmat spectacolul. Cei care au intrat în pielea personagelor au fost câţiva studenţi de la Facultatea de Arte "G.Enescu". Mi-au plăcut mult costumele actorilor viu colorate şi chiar avangardiste şi faptul că tot ei reprezentau şi decorul:luau forma unui copac, forma labirintului-simbolul pădurii întunecoase prin care va trece "crăişorul". Actorii au jucat foarte bine după părerea mea, au reuşit să combine dansul, dialogul şi mimica, unii dintre ei au interpretat mai multe roluri reuşind foarte bine să intre în pielea acestora. Regizorul a recurs şi la unele schimbări, spectacolul a fost o adaptare modernă a operei iar craiul era de fapt o crăiasă. Un element care a dat mai multă viaţă spectacolului a fost muzica, s-a jucat pe ritmurile melodiilor " I"ve got the power", "Hey sexy lady", "Cause I got high" şi multe altele. Cu toate că spectacolul a fost frumos, a fost şi un element care nu mi-a plăcut: momentul în care Harap-Alb şi cele cinci personaje erau închise în casa de aramă au început să cânte "Deschide uşa creştine".
În general a fost frumos, mie mi-a plăcut mai ales că am râs foarte mult.